Wednesday, January 15, 2020

Asked too Much // 2 // - by Cookiebun

Asked too Much by Cookiebun


BEZ VAROVÁNÍ

Brian's POV

S Justinem jsme vešli do kuchyně, kde jsme našli Teda, Blaka, Emmetta a Bena stát kolem kuchyňského ostrůvku, povídat si a popíjet víno. Kdybych nevěděl lépe, myslel bych si, že takhle to má být; všichni vtipkující a uvolnění. Ale pořád je tu ten těžký podtón pod umělou žoviálností. Stane se to ještě patrnější, když Debb dorazí, počítajíc hlavy a ihned si uvědomujíc, která tu chybí.

Každý si opatrně sedne ke stolu, dívajíc se na sebe, všímajíc si, že hladina napětí pomalu stoupá. Debbie je první, kdo promluví: "Takže, jaký je důvod této večeře a proč tu jako jediný není Michael?" Ptá se s pohledem na mě.

Ten kolektivní povzdech od všech nebyl tak tichý, jak si myslím, že nejspíš chtěli. Narovnám se a odpovím. "Ma, nerad to říkám, ale Michael je důvod, proč jsme tady všichni a on jediný ne. Nebyl pozvaný a prosím, vyslechni mě, než na mě začneš křičet. Včera v noci se něco stalo a my opravdu nevíme, jak se s tím vypořádat, ale chtěli jsme tě do toho zasvětit." Odmlčím se, jelikož si pořád nejsem jistý, jak jí to všechno říct.

Než můžu pokračovat, začne panikařit. "Co se stalo? Je moje dítě v pořádku? Proč mu nepomáháte?"

Carl se na nás dívá a zdá se, že si uvědomuje, že Debbie zbytečně startuje... znovu. "Zlato, říkalas, že jsi dnes ráno viděla Michaela v jídelně, že?" Přikývne a on pokračuje: "Takže je v pořádku. Proč je nenecháme, aby nám řekli, co se stalo, než uděláme unáhlené závěry. Pamatuješ, o čem jsme mluvili?" Carl se dívá láskyplně na svou ženu a prosí ji svým výrazem.

Znovu se rozhlédne kolem sebe a uklidní se. Její pohled přejede přes nás všechny, ale jakmile dopadne na mě, zastaví se a čeká. "Vím, že sis všimla toho napětí, když dnes ráno přišel do jídelny. No, on se možná snaží zapomenout na to, co udělal, ale my nemůžeme a především bychom neměli!" Její tvář trochu zrudne, na což vstane, takže ji předběhnu. "Než se začneš zastávat malého, ubohého Mikeyho, nechtěla bys vědět, co udělal tentokrát? Já... my víme, že tvůj prvotní instinkt je ho chránit, ale když uslyšíš, co se stalo, možná si uvědomíš, že to není správná reakce."

Tím prozatím skončím a nechávám ji o tom přemýšlet. Znovu se podívá na všechny v místnosti a vidí, jak souhlasně přikyvují. Sedne si, "Fajn, ale nelíbí se mi, že se proti němu všichni domlouváte." Řekne vzdorně. Oči se jí široce rozšíří, jak vstane a ukáže na mě prstem. "Co si sakra udělal tentokrát, Briane?"

Je to Ted, kdo jako první reaguje, což musím uznat, že mě překvapilo. "Debbie, Brian tě požádal, abys nejdřív poslouchala... a osobně mi přijde urážející, že tvůj prvotní instinkt je vinit Briana, zvlášť když si myslím, že i ty už víš, že to není jeho chyba."

"No, zdá se, že tvoje zlatíčko došlo k závěru, že Brian je ten, s kým je mu souzeno být a do háje s tím, aby zvažoval, jak to ovlivní ostatní. Prohlásil, že je konečně čas, takže se to musí stát hned teď!" Vyhrkne Emmett. Nemohu souhlasit s jeho nepříjemným tónem, ale jsem rád, že se někdo rozhodl začít diskuzi.

Debbie dosedne zpátky, chvíli se dívajíc na podlahu, než se na ostatní zase podívá a řekne jim: "Jsem si jistá, že je to jen nedorozumění. Michael je s Benem. Musel jenom vtipkovat a vy jste si to vyložili úplně špatně." Vysvětluje Debbie, aby ospravedlnila Michaelovo chování.

Začal jsem rekapitulovat dřív, než mohla začít vyšilovat o tom, jak se všichni mýlíme na obranu Michaela. Musel jsem odolat nutkání protočit oči, s vědomím, že ať už tak nebo tak, potřebuje vědět, o co tady jde. "Michael mě včera pozval do Woody's, nikdo jiný nemohl, takže jsme tam byli jenom my dva." Nechal jsem ji to vstřebat, než jsem pokračoval. "Zničehonic mě Michael informoval, že je na čase, abychom byli spolu. Nejdřív jsem ho nechápal, ale když mi to došlo, okamžitě jsem řekl ne." Zhluboka se nadechnu těsně, než si slova najdou cestu ven. "Pak mi řekl, že bych mu měl dát alespoň jednu noc, kdy budeme víc, než přátelé, aby měl po zbytek života na co vzpomínat."

Debbiina první reakce je pochybnost a popírání. Nesouhlasně kroutí hlavou, říkajíc, že Brian musel jejího syna špatně pochopit. Emmett jí říká, že tam všichni přišli bez povšimnutí a byli tomu svědky. Debbie je tím ohromená. Carl má ruku kolem jejích ramen a snaží se jí dát najevo, že je tu pro ni. Se slzami v očích se podívá na Bena.

Ben ji v tom utvrdil stejně jistě jako zbytek skupiny. "Debbie, přeji si, aby to byl vtip nebo nedorozumění. Udělal to, když si myslel, že je s Brianem sám. Neuvědomil si, že je tam někdo jiný. Viděli jsme a slyšeli, co řekl. Nikdo jiný mě tam neviděl. Ale slyšel jsem, co řekl. Brian byl zděšený a dokonce se mu snažil připomenout, že já a Justin existujeme. Musím přiznat, že to bolí muset být připomínán mému manželovi. Michael na to odpověděl, že bylo jen otázkou času, než budou spolu, takže teď jen ten správný čas. Jakmile jsem to slyšel, odešel jsem, aniž by si mě kdokoliv všiml. Šel jsem domů a čekal na něj. Za nějakou dobu se vrátil domů a dělal, jako by se nic nestalo. Zeptal jsem se ho, jaká byla jeho noc, odpověděl, že jako každá jiná. Když jsem se ho zeptal na to, co jsem slyšel, vysvětlil to tak, že Brian je jeho navždy a já jeho prozatím." Benův hlas ustal. Už nemohl mluvit dál, ta bolest byl příliš čerstvá. Jenom sklonil hlavu, zatímco mu unikaly tiché slzy. Emmett ho držel za ruku.

Debbie vidí, jak zraněný Ben je. "Já... já tomu prostě nevěřím. Proč? Proč teď? Proč znovu?" Verbalizuje své myšlenky, zatímco stále upřeně hledí na Bena. Konečně vstane a pohltí Bena do jejího klasického, silného a uklidňujícího objetí.


Debbie's POV

Jsem v naprostém konfliktu. Na jednu stranu Michael je moje dítě. Jakmile jde o něj, probudí se ve mně máma ochranitelka. A ne, nemyslím si, že to je špatně! Na druhou stranu nemůžu ignorovat, kolik bolesti může způsobit. Upřímně vím, že obvykle najdu způsob, jak Michaelovo špatné chování svést na Briana, ale Brian se mě nikdy nepokusil zastavit. Chrání Michaela úplně stejně jako já. Právě teď se cítím kvůli Michaelovi špatně, když vidím, jak se rodina spojuje proti němu, ale zároveň můžu vidět, jak zničený Ben je - taky jak zraněný je Brian, jak naštvaný je Justin a jak zmatený je zbytek rodiny.

"Nerozumím tomu. Všichni víme, že Michael byl do Briana zakoukaný od doby, co byli teenageři, ale teď má Bena. Proč by se to v něm zase probudilo, zničehonic?" Ptám se, nikoho konkrétně.

Všichni tiše přemýšlí, když Teddy, ze všech lidí, začne odpovídat, "Debb, nemyslím si, že by někdo z nás věděl, co to způsobilo a ano, přišlo to zničehonic. Udělal to velmi nepříjemné, když si ani neuvědomuje, jak divné to je. Zdá se, že proto, že to vyřknul nahlas, tak věří, že je to skutečností. Když nás tam uviděl, vůbec se nechoval zahanbeně ani se neomlouval. Řekl, že jsme všichni věděli, že je to nevyhnutelné."

Emmett je další, kdo mi odpovídá: "Debbie, v první řadě máme o Michaela všichni starost. Zdá se, že se právě teď nachází mimo realitu. Nevypadá, že by chápal, jaká je skutečnost. Je zpátky ve svém fantasy světě, kde ho Brian miluje... vždycky miloval, vždycky bude. Za druhé, tím, že je v téhle alternativní realitě, je úmyslně lhostejný vůči pocitům ostatních. Především vůči Benovi, kterému nesmírně ublížil a Justinovi, u kterého jsem překvapený, že Michaelovi ještě nevrazil." říká s rychlým uchechtnutím a se sklíčeným pohledem na Justina s Benem.

Snažím se vstřebat to, co říkají. Prostě se to nezdá být skutečné. "Co chcete, abych udělala?" zeptám se. Možná, že mají plán, ač nevím, jaký by mohl být.

"Upřímně nevíme, co dělat. Doufali jsme, že si o tom dnes promluvíme a zkusíme něco vymyslet. Chceme mu pomoct, ale musíme být opatrní. Nejsem si jistý, že se po tomhle můžeme vrátit zpátky k normálu," řekne Brian. "Carle, tak trochu jsme doufali, že bys mohl mít nějaké nápady, které nás nenapadly. Můj jediný nápad, je zjistit, zda by Dr. Alex nemohl pomoct."

Co s ním a jeho telefonem sakra je? Pořád vidím, jak si s ním hraje, stejně jako ostatní, ale...

"Počkat! Co? Prostě ho předhodíš nějakému... nějakému psychologovi? Myslela jsem, že jsi jeho nejlepší kamarád," řeknu mu. Někde v mojí hlavě vím, že s ním má Brian dobré úmysly, ale Michael to tak vnímat nebude.

Brian na mě zakroutí očima, než prohlásí: "Promiň, Debb, ale teď nemůžu být kolem Michaela. V tuhle chvíli mu nevěřím. Navíc nevěřím tomu, že ho Justin nezabije po tom, jak s ním a o něm včera mluvil." Brian se podívá na Justina a věnuje mu úšklebek s jazykem ve tváři.

Všichni se snaží přemýšlet o tom, co udělat. Informují mě, že Ben na chvíli bude bydlet s Emmettem. Zatímco se snažím vymyslet nějaký plán, můj i Carlův telefon si přidají k ostatním v podělaných vibracích a hudebních vyzvánění. Všichni víme, kdo to je a ostatní na mě urgují, abych to nezvedala, i když vědí, že je to pro mě těžké. Chci se ujistit, že je v pořádku, ale s tím vším, co se děje, vím, že první věc, na kterou se zeptá, bude: "Kde je Brian?" a následně odškrtne každého ze seznamu, dokud mu nedojde, kde přesně je. Proto tiše souhlasím, že se nenechám rozptýlit Michaelovou potřebou jejich pozornosti pro teď. Tohle byla choulostivá situace pro nás všechny a každý z nás si uvědomuje, že nemůžou čelit Michaelovi bez nějakého plánu. Zdá se, že Brian má ten nejlepší nápad zatím o Dr. Wilderovi. Nejsem z toho nadšená... a Michael taky nebude.


***************************************
PROSÍM O HODNOCENÍ! 😇

No comments:

Post a Comment