Friday, October 14, 2016

QUEER AS FOLK - vše o seriálu

Něco mi říká, že k tomuto článku mělo dojít už na začátku mého blogu, po třech letech už je to asi trošku zbytečné, ale věřím, že pro některé to může být užitečné :)

QUEER AS FOLK je seriál, který mi změnil život a to doslova, myslím, že kdybych na něj nenarazila, hodně věcí by dnes bylo jinak. Vím, že to není seriál pro každého, dřív jsem si to myslela i o sobě, ale i přes to jsem mu dala šanci a můj pohled se ohledně LGBTQ komunity zásadně změnil. Proto chci Vám - těm, kteří seriál třeba neznáte nebo jste snad poprvé narazili na můj blog a zajímá Vás, o kom moje povídky vlastně jsou, QAF představit :)

!ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!


QUEER AS FOLK je americko-kanadský seriál, který vychází z britského stejnojmenného seriálu. Poprvé se na obrazovkách objevil v roce 2000 a vysílal se do roku 2005. Má celkem pět sérií o 83 epizodách. Hlavními scénáristy byli Ron Cowen a Daniel Lipman.

Mezi hlavní herce, kteří se podíleli na vzniku tohoto úžasného seriálu, patří Gale Harold (Brian Kinney), Randy Harrison (Justin Taylor), Hal Sparks (Michael Novotny), Sharon Gless (Debbie Novotny), Peter Paige (Emmett Honeycutt), Scott Lowell (Theodor Schmidt), Thea Gill (Lindsay Peterson), Michelle Clunie (Melanie Marcus), Robert Gant (Ben Bruckner) a další.

HLAVNÍM TÉMATEM Queer as Folk je GAY komunita. Zaměřuje se především na skupinku homosexuálních přátel - Briana, Justina, Michaela, Emmetta a Teda a lesbický pár Lindsay a Melanie žijících v Pittsburghu v Pensylvánii, kteří nám představují své neuvěřitelné příběhy.

MEZI DALŠÍ POSTAVY PATŘÍ např. HIV pozitivní Ben, který se stane Michaelovým přítelem, Maikeyho matka Debbie a strýc Vic, který má AIDS, Jennifer matka Justina či jeho nejlepší kamarádka Daphne. A samozřejmě Gus - syn Briana, Linds a Melanie. Či adoptivní syn Maikeyho a Bena Hunter. Dále Carl Horvath, Ethan Gold, Drew Boyd, George Schickle, Blake Wyzecki, Dr. David Cameron, Craig Taylor, Molly Taylor, Chris Hobbs, Cynthia a další. Zabývá se otázkami vztahů, přátelství, coming-outu, AIDS, diskriminace, stejnopohlavních sňatků, výchovy dětí homosexuály a mnoho dalšího.

HLAVNÍ POSTAVY

podrobnější popis zde


BRIAN KINNEY

Související obrázek

má na začátku 29 let, je manažerem reklamní agentury, za což je velmi dobře placený a může si dovolit v podstatě, co se mu jenom zachce. Jeho heslem je 'bez omluv, bez výmluv a bez výčitek'. Dokáže být neskutečně arogantní, a pokud přijde na projevování citů, radši by si nechal trhat zuby. Jeho život se skládá hlavně z nezávazného sexu, drog a alkoholu. Na Liberty Avenue je velmi proslulý. Všichni ho chtějí, ale nikdo ho nemůže mít. Na lásku a pevné vztahy nevěří. To se však změní, když jednoho dne potká nevinného blonďatého klučinu jménem Justin Taylor. Ani zdaleka netuší, že tohle nebude jen známost na jednu noc. A i přes to, že se snaží Justina ze svého života vyhnat a se svými city bojovat, nakonec se nedokáže ovládat a zamiluje se do něho. Nejblíže má ke svému nejlepšímu příteli Maikeymu a kamarádce Lindsay. Debbie v jeho životě zastupuje velmi důležitou roli a to roli matky, protože vztah s jeho rodiči je na bodu mrazu. A především díky nim je takový, jaký je - neschopný navázat vztahy. Jeho otec nakonec umírá na rakovinu a vztah s jeho matkou se ještě zhoršuje po zjištění, že je gay. Většinu svého času tráví s přáteli v baru Woody's a v klubu Babylon. Vlastní loft, který je pro něj jako království a zastává to, že je dost velký pouze pro jednoho (i když ne tak úplně). S Lindsay má syna Guse (daroval jí své sperma), kterého Linds vychovává se svou partnerkou Melanie, s níž Brian nemá ten nejzářivější vztah. Mezi jeho další přátele, které rád popichuje, patří Emmett s Tedem. Ve čtvrté sérii si otevře vlastní firmu Kinnetik.

JUSTIN TAYLOR

Výsledek obrázku pro queer as folk justin taylor

je naivní 17 letý student, který se jednoho dne vydá na Liberty Avenue a potká Briana. Jedna noc s ním a má jasno - miluje ho a chce s ním strávit zbytek svého života, Brian mu to ale rozhodně neudělá lehké. Brzy se spřátelí i s Tedem, Emmettem, Lindsay a Melanie. Debbie si ho ihned bere pod svá ochranná křídla a dá mu přezdívku Sunshine. S Maikeym to ze začátku nemá jednoduché, protože spolu bojují o Brianovu přízeň. Jeho matka Jennifer chvíli bojuje s jeho orientací, ale nakonec ho přijímá takového, jaký je, za to jeho otec se s tím nehodlá smířit. Má mladší sestru Molly. Jeho nejlepší kamarádkou je Daphne, která mu vždy pomůže. Ve škole se setkává s šikanou a nepřijetím, jak ze strany spolužáků tak dokonce učitelů. Šikana vyvrcholí na jeho maturitním plese, kde je napaden. Jeho největší zálibou a talentem je kreslení, se kterým by to rád někam dotáhl. Navíc se dostane na uměleckou školu, ve které ze začátku bojuje kvůli následkům svého zranění.

MICHAEL NOVOTNY


je Brianův nejlepší přítel. Vždy choval k Brianovi hlubší city a doufal, že jejich vztah někdy přeroste v něco víc, Brian však nikdy nebyl schopný jeho city opětovat. Proto pro Maikeyho ze začátku bylo těžké sledovat, jak si Justin našel cestu do Brianova srdce. Sám však nakonec pozná lásku a to ze strany chiropraktika Davida, se kterým to ale nakonec nevyjde, díky tomu však ale pozná svého životního partnera Bena Brucknera, se kterým bude mít adoptivního syna Huntera. A s Melanie bude mít dceru Jenny Rebecu. Jeho matkou je Debbie, která ho plně podporuje (někdy až příliš). O svém otci si myslí, že zemřel, ale nakonec zjišťuje, že je naživu a důvodem, proč mu o něm Debbie neřekla, je ten, že je drag queen. Je si velmi blízký se svými přáteli Tedem a Emmettem. Ve své práci není ani trochu spokojený, navíc se obává toho, že se jeho kolegové dozvědí, že je gay a proto "randí" se svou kolegyní. Nakonec dá ale výpověď a otevře si krámek s komiksy, které jsou pro něj od dětství jako droga. S Justinem se dokonce pustí do velkého projektu - rozhodnou se udělat vlastní komiks RAGE.

DEBBIE NOVOTNY

Výsledek obrázku pro queer as folk debbie

je mámou Maikeyho, ale vlastně tak nějak všech, stará se o ně, krmí je, strká nos do jejich věcí a vždy se je snaží navést správným směrem. Největší starosti ji samozřejmě dělá Brian, kterého se ujala, když mu bylo 14 let a který ne a ne dospět a proto zrovna jemu s radostí dává přednášky, ale těm se vlastně nevyhne nikdo z nich. S oblibou taky propaguje LGBTQ komunitu a podporuje jejich práva, nadšeně taky pořádá PRIDE pochody, z čehož Maikey zrovna dvakrát nadšený není. Ve dne v noci pracuje v Liberty Diner jako servírka především proto, aby mohla platit léky svému bratrovi Vicovi, který má AIDS. Když pozná detektiva Carla Horvatha, netrvá dlouho a zamilují se do sebe.

EMMETT HONEYCUTT


má velice výstřední styl a to, že je gay každý pozná na míle daleko. Ve finále proto také dostane přezdívku queer guy. Nejvíc blízký si je s Maikeym, se kterým nějakou dobu bydlí a s Tedem, jejichž přátelství dokonce přeroste v lásku. Jejich vztah však bohužel skončí, protože se Ted dostane do problému s drogami. Ačkoliv vede podobný styl života jako Brian (sex na jednu - každou - noc) tak na rozdíl od něho touží po lásce, kterou ještě před Tedem najde v Georgovi, ten však nečekaně zemře. Nakonec poznává Drewa Boyda, slavného fotbalistu, který se ale obává coming-outu. Když však překonají tento problém, nastává další - Drew není připravený na vztah.

THEODOR SCHMIDT


je nejstarší, ale za to s nejnižším sebevědomím, díky čemuž je Brianovým snadným cílem, když se mu zachce ho ponižovat. Je účetní, miluje operu a pořád doufá, že najde lásku, ale díky svým balícím hláškám není schopný najít ani sex na jednu noc. Chová tajné city k Maikeymu, který o tom nemá ani páru, dokud Ted neskončí v nemocnici díky drogově závislému Blakovi, z něhož se vyklube Tedova budoucí opakovaná láska. Mezitím se dokonce vrhne do vztahu s Emmettem, ale když čelí obviněný kvůli porno stránce, kterou vlastní, sesype se a dojde na drogy, kvůli kterým Emmetta ztratí. Největší talent má na čísla a proto nakonec získá práci u Briana ve firmě jako účetní. Ve finále se jeho partnerem stane Blake.

MELANIE MARCUS a LINDSAY PETERSON

Výsledek obrázku pro queer as folk melanie Související obrázek

představují lesbický pár. Linds je dlouholetá kamarádka Briana a proto se rozhodla, že chce, aby byl otcem jejího dítěte. Melanie byla od začátku proti, jelikož si jdou s Brianem po krku od chvíle, co se poznali a z toho důvodu Briana musely přesvědčit, aby se vzdal svých rodičovských práv ke Gusovi, aby ho Mel mohla adoptovat. Lindsay se zajímá o umění a Mel je právnička. Jsou spolu už několik let a proto se Linds rozhodla přejít na další úroveň a vzít se, Mel však chvílí bojovala sama se sebou, nakonec však měly krásný obřad. Melanie následně začne toužit po dalším dítěti, které se rozhodne odnosit sama a jehož otcem se stane Maikey. A i když se může zdát, že s Linds mají život jako z pohádky tak čelí ne jednomu problémů, který je rozdělí.

BEN BRUCKNER


je profesor, se kterým se Maikey seznámí u sebe v krámku, když Ben hledá nějaké komiksy na přednášku do školy a Maikeyho požádá o pomoc, když vidí, jaký přehled o komiksech má. A ačkoliv Maikey zpanikaří a na přednášku nedorazí, najdou si k sobě cestu a zamilují se do sebe. Je tu však něco, co Maikey neví - Ben je HIV pozitivní. A toto zjištění je pro něj velmi šokující. Ale ani to mu nakonec nezabrání ve vztahu s ním. Za to Debbie má o svého syna strach a proto jí trvá nějakou dobu, než k Benovi najde cestu. S Maikeym dokonce ve finále adoptují mladého prostituta Huntera, který si k nim našel cestu zcela náhodou. Kvůli své "práci" je Hunter ale bohužel taktéž HIV pozitivní.

VEDLEJŠÍ POSTAVY


DAPHNE CHANDERS

Související obrázek

má velmi důležitou roli v životě Justina a to roli jeho nejlepší kamarádky. Je vždy veselá, a když je třeba tak Justinovi pomůže, podporuje ho ve všech směrech anebo mu dá místo na spaní. Když se rozhodla, že chce ztratit panenství, byl to právě Justin, za kým šla a ten jí vyhověl, což mělo za následek, že se do něj zamilovala, ale tohle období spolu nakonec překonali. Taky má slabost pro Briana a je velkou fanynkou jejich vztahu s Justinem.

JENNIFER TAYLOR

Související obrázek

je matkou Justina a jeho sestry Molly. Vždy tušila, že je Justin něčím jiný a když nakonec zjistila, že je gay, šokovalo ji to a nevěděla si rady, když však poznala Debbie, se kterou si o tom mohla promluvit, uvědomila si, že její syn je pořád její syn a přijala ho na rozdíl od jeho otce, se kterým se nakonec rozvedla. Najít si cestu k Brianovi jí chvíli trvalo, ale nakonec jejich vztah podporovala.

JAMES "Hunter" MONTGOMERY

Související obrázek

se v seriálu objevuje poprvé ve třetí sérii jako homosexuální prostitut (je však heterosexuální), který ruší noční klid Maikeyho a Bena. Benovi se ho zželí a snaží se mu pomoct, Maikeymu se to však nelíbí. Nakonec si ale i on k němu najde cestu, především po tom, co se ukáže, že je Hunter HIV pozitivní. Věci se zkomplikují, když se ukáže Hunterova matka s tím, že chce syna zpět, ten však prozrazuje, že to ona je zodpovědná za to, že se stal prostitutem, tudíž nemá šanci a Ben s Maikeym si ho osvojují. Ve finále ho i adoptují.

VIC GRASSI

Výsledek obrázku pro queer as folk vic gif

je mladším bratrem Debbie a strýcem Maikeyho. Bohužel má AIDS a také výčitky kvůli Debbie, se kterou bydlí a ona se o něho stará. Má strach, že už nikdy nepozná lásku, ale nakonec se seznámí s Rodneym a zamilují se do sebe, se kterým vzápětí začnou i bydlet. Vic ale ve čtvrté sérii zemře a Debbie to zničí, protože se předtím ošklivě pohádali a nestihli se udobřit.

BLAKE WYZECKI


se nám představuje už v prvním díle. Zakouká se do Teda a rozhodnou se, že spolu stráví noc, Blake je však drogově závislý a dá Tedovi drogu, která ho dostane do nemocnice. Ted mu nakonec ale odpouští a Blake se dokonce ze své závislosti dostane. Opakovaně spolu tvoří pár a ve finále spolu i zůstanou.


DALŠÍMI POSTAVAMI jsou CARL HORVATH, jenž je detektiv, který se zamiluje do Debbie a požádá ji o ruku. ETHAN GOLD je opravdu neoblíbená postava, se kterou je Justin nevěrný Brianovi. CHRISS HOBBS - tyran, který Justinovi na střední dělal ze života peklo a nakonec Justina napadl, za což dostal pouze veřejně prospěšné práce. JACK a JOAN KINNEY jsou rodiče Briana, se kterými nikdy neměl dobrý vztah. CRAIG TAYLOR, jenž je otcem Justina se v seriálu naštěstí moc nevyskytuje, ale když už se tak stane tak to stojí za to. Mezi ním a Justinem je to na bodu mrazu od chvíle, co zjistil, že je gay. Dr. DAVID CAMERON je v seriálu první láskou Maikeyho, od začátku s Brianem bojuje o Maikeyho přízeň. Jejich vztah ale nakonec ztroskotá. DREW BOYD je slavná fotbalová hvězda, je zasnoubený (se ženou) a vede život boháče, když však jednoho dne potká Emmetta není schopný si ho držet od těla, ačkoliv odmítá nálepku GAY, nakonec svou homosexualitu však přijímá, s Emmettem se ale i přes to rozcházejí. GEORGE SCHICKLE je postarší milionář a majitel továrny na okurky. Když se seznámí s Emmettem, zamiluje se do něj a nabídne mu cestu kolem světa. Nakonec však zemře a Emmettovi odkáže 10 miliónů dolarů, které Emmett odmítne ve znamení lásky k němu. CYNTHIA je Brianova sekretářka a spolupracovnice. Následuje ho i do jeho nově otevřené firmy Kinnetik.

************************************************************************

Tak tím bych měla mít splněno, doufám, že jsem na nikoho důležitého nezapomněla :)) A snad se vám článek bude líbit. Někdy se zase pokusím nějaký napsat, až na internetu narazím na něco zajímavého (pro mě je to jakákoliv informace o QAF :))
Janča

No comments:

Post a Comment